Kleeberg Challenge 2022

Zaterdag  7 mei vindt de 10de editie plaats van de Kleeberg Challenge.

Het klimcriterium, oftewel ‘Klauterkoers’ zoals de Limburgers trachten te zeggen is uitgegroeid tot een gewilde wedstrijd voor jeugdrenners en junioren uit heel Nederland en België. Bij de categorieën nieuwelingen en junioren is het deelnemersveld dan ook elke editie tot de nok aan toe gevuld. En we hebben niet te klagen over de kwaliteit van ons deelnemersveld. Mathieu van der Poel, Fabio Jacobssen en Pascal Eenkhoorn zijn de namen van enkele van de winnaars op de Kleeberg.

Het parcours

De 1 kilometer lange klim op het 2,6 kilometer lange parcours is er geen van de buitencategorie. Gemiddeld kent de klim een stijgingspercentage van 4% met een piek van 8%. De moeilijkheid ligt vooral  in het steeds terugkerende karakter van de klim. De klim daagt uit, soms wacht hij af maar hij is er steeds. Ronde na ronde sloopt hij de krachten van de renners. Alleen de sterksten blijven overeind en stevenen met elkaar op de meet af.

De start en finish liggen in het midden van de klim. De wegen zijn smal. Op het uitstekend beveiligde parcours is het zaak om vooral van voren te zitten voordat de afdaling begint. De hele groep zit op een lint en het is bijtrappen geblazen in de afdaling. Bijblijven, tussen de wielen zitten en het hoofd erbij houden om aan de voet van de Kleeberg de klimmersbenen weer aan te spreken.

Wedstrijden

Op zaterdag beginnen we met de wedstrijden voor de jeugdcategorieën 4,5,6 en 7. De Kleeberg is voor deze jongens en meisjes een echte berg. Vaak een eerste kennismaking met een klimcriterium.

De nieuwelingen staan daarna in een groot peloton van circa 100 renners als hongerige wolven aan de start. Het zijn steeds beklijvende wedstrijden in deze categorie. Er wordt met krachten gesmeten, niet altijd even slim gereden maar met het hart. Aan de achterkant waaien ze er met bosjes vanaf.

In de juniorenwedstrijden wordt er gewikt en gewogen. Wie staat er vandaag met sterke benen aan de start. Het spelletje wordt al wat meer met het hoofd gespeeld al is verstoppen er echt niet bij als je wilt winnen. Te vaak al gezien dat te lang wachten niet het verwachtte resultaat opleverde. Sterke jongens en slimme mannen winnen op de Kleeberg.