Hitteprotocol NK wielrennen 2023 Junioren en Nieuwelingen

Beste deelnemer, aan het NK Wielrennen Nieuwelingen en Junioren

Tips en trics voor de atleet
Komend weekend sta je aan de start van het Nederlands Kampioenschap Wegwielrennen. Gezien het parcours, de verwachtte temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheidsgraad, bestaat er bij inspanning gebonden duursport een verhoogd risico op oververhitting en hitteletsels. Wat betekend dit? Ten gevolge van een verhoogde inspanning en een warme buitentemperatuur wordt de kerntemperatuur in je lichaam snel hoger. Je gaat fors transpireren en daardoor verlies je niet alleen veel vocht maar ook veel zout. Hierdoor kan het lichaam zijn warmte niet kwijt en raak je oververhit. In heel erge gevallen kan je lichaam uitgedroogd raken en kunnen je hersenen minder goed functioneren, je reactie vermogen word minder en hierdoor kunnen er ook sneller valpartijen ontstaan.

 1. Wat kun je zelf doen om het risico hierop zo laag mogelijk te houden?
  1. Start vroegtijdig met drinken, dus vanaf morgen.
  2. Drink niet alleen water, wamt dan verlies je de zouten die je juist zo hard nodig hebt in de wedstrijd
  3. Zorg dat je uitgerust aan de start staat.
  4. Ben je pas ziek geweest? Start niet.
  5. Drink isotone vloeistof of doe O.R.S in je bidon. O.R.S is verkrijgbaar bij de drogist in diverse smaken. Dan heb je zowel de zouten als de suikers in de juiste hoeveelheid binnen.
  6. Luister naar je lichaam! Krijg je hoofdpijn, hartkloppingen, kippenvel, koud, of voel je je minder geconcentreerd, meld je dan onmiddellijk bij de auto van de dokter.
  7. Maak gebruik van de verzorgingsposten, sla er geen over.
  8. Draag geen zweetshirt onder je wielershirt en draag geen petje onder je helm
  9. Een inspanningsgerelateerde collaps ( flauwvallen) is het niet meer kunnen staan of lopen door duizeligheid of bewustzijnsverlies ten gevolge van sporten, vaak maar niet uitsluitend in een relatief te warme omgeving. Dit treedt meestal op na een geleverde inspanning, bijvoorbeeld na de finish.
  10. Zorg dat na de finish je verzorger / trainer / begeleider / direct water voorhanden heeft om je af te koelen.
  11. Zoek, na de finish, direct schaduw op. Blijf niet in de zon zitten.
  12. Meld je na de finish bij de medische unit als je je niet lekker voelt.
  13. Bij een temperatuur van 39 graden of meer, wordt je behandeld volgens het hitteprotocol.
  14. Na ontslag uit de medische unit zijn er nog enkele adviezen. Lees deze goed door.

2. Ontslaginstructies na hyperthermie: ( uit : Hitteprotocol Duursport Veldnorm Evenementenzorg)

Zojuist bent u behandeld in de medische post van het NK Weg Wielrennen, vanwege uitputting, met ernstige oververhitting (temperatuur > 39°C graden Celsius). Hoewel de kans op complicaties zeer klein is, willen we toch graag een aantal adviezen aan u meegeven.

Voor de eerste 24 uur:
• Zorg dat u de eerste 24 uur normaal eet en drinkt. Mocht het niet lukken om voldoende te drinken, of bent u veel aan het overgeven dan adviseren wij u direct contact op te nemen met uw huisarts of de spoedpost van de huisartsen.
• De huisarts kan u opnieuw beoordelen en eventueel bloed laten prikken omdat bloedwaarden (zouten, nierfunctie en spierwaarden) afwijkend kunnen worden als u niet normaal kunt eten en drinken na een wielerkoers waarbij uw behandeld bent voor oververhitting. Neemt u deze informatie mee naar de huisarts. Neem ook de medische gegevens uit de medische post waar u behandeld bent mee naar de huisarts. Meld bij contact met de huisartsenpost of 1-1-2 meldkamer dat u behandeld bent voor een ernstige oververhitting.


Voor in de komende weken:
• Wij raden u aan de komende 7 dagen niet te trainen.
• Als u niet eerder geweest bent bij uw huisarts raden wij u aan om over een week alsnog contact op te nemen met uw huisarts voor controle en zo nodig aanvullend onderzoek.
• Als u na het bezoek aan de huisarts weer kan starten met trainen is het aan te raden te starten in een koele omgeving. U kunt de training uitbreiden (langere duur, intensiteit en omgevingstemperatuur) gedurende 2 weken.
• Als u na 4 weken niet in staat bent tot een trainingsbelasting van 80% is het ook aan te raden contact op te nemen met uw huisarts of een sportarts. Bij enige twijfel over uw gezondheid, adviseren wij u altijd contact op te nemen met een arts. Neem deze ontslaginstructies mee naar uw huisarts .

Vragen? Belt u dan met Stichting Sportdokters 06-29054574
Veel succes gewenst!