Het korte verhaal over de 7de editie

Het is zaterdag 6 mei. De weergoden hebben besloten dat op deze dag de zon, na een week van wisselvallig weer, weer eens gaat schijnen. We danken ze op onze blote knieën want als er iets kwetsbaar is aan de Kleeberg Challenge dan zijn dat de weersomstandigheden. Dat hebben wij namelijk niet onder controle en een dag wielrennen onder een stralende zon geeft toch een heel andere sfeer aan een wielerwedstrijd. De beide wethouders van de gemeente Gulpen-Wittem verschijnen dan ook in hun hun zomers kostuum om de aftrap te geven aan de 7de editie van de Kleeberg Challenge. Ze zijn er maar wat trots op dat dit evenement een groots succes is voor jeugdig wielrennend Nederland. Met ruim 300 jeugdwielrenners en junioren aan het vertrek mag dat rustig gezegd worden.

Alle uitslagen van de 7de editie

Maar laten we het hebben over wat deze dag werkelijk belangrijk was op de Kleeberg; de wedstrijden in de verschillende categorieën met als eerste categorie 4 aan de start. Jelle Boyen is de eerste winnaar van vandaag. In de laatste ronde rijd hij indrukwekkend weg uit een kopgroep van 7 en bereikt solo de eindstreep. De zes achtervolgers mogen in een eindsprint uitmaken in welke volgorde zij het podium mogen beklimmen. Max Rijvers wint de sprint voor Mark Mandemakers.

Winnaar cat 4 Jelle Boyen

Axel Roks is regerend Nederlands kampioen in categorie 5. Die titel haalde hij op een totaal vlak parcours in Reewijk- Brug. Wat zijn kwaliteiten zouden zijn in een klimkoers  was nog een vraag voor hemzelf. Hij ging al vrij vroeg in de wedstrijd van categorie 5 op zoek naar een antwoord op die vraag. In ronde twee liet hij de kopgroep van 8 voor wat het was en opende de aanval. Niemand van zijn 7 metgezellen zag hem nog terug tijdens de wedstrijd. Solerend bereikte hij na 5 rondes de eindstreep wetend wat het antwoord op zijn vraag  was; klimmen kan ik ook. Liam van Bylen en Tim van der Poel werden respectievelijk 2 en 3.

Het volledige podium bij categorie 5

Ronde na ronde ging de achterdeur in categorie 6 steeds verder open. Na  20 kilometers, dat is 7 maal de Kleeberg omhoog fietsen en dus 7 kilometers klimmen, is de groep voorop uitgedund tot 12 renners. In een sprint die nogal chaotisch verloopt doordat een groep achterblijvers wordt ingehaald en de volgauto niet kan wegrijden,  is het Noël Rokven uit Hulst die, bijna onzichtbaar voor de fotograaf, zijn handen in de lucht steekt voor de Maaslandster renner  Quinn Quadflieg uit Gulpen en Miquel van Tintelen.

Een chaotische sprint in categorie 6

Sven Mulder had zijn zinnen gezet op een overwinning op de Kleeberg in categorie 7 en het werd er een om in te lijsten. Al vroeg in de wedstrijd ging hij ervandoor maar meer dan 20 seconden mocht hij niet krijgen van de groep achtervolgers. De groep achter hem bleef hem op zijn hielen zitten. Met nog 4 ronden te gaan leken de kansen van Sven verkeken. Hij werd ingerekend en de groep stevende in de laatste ronde gezamenlijk op de finish af die halverwege de Kleeberg ligt. Maar er was een duvel die uit een doosje kwam die aan het begin van de klim wegsprong, Sven Mulder dus. De anderen bleven verrast achter door deze actie van  Sven. Zijn vuist gebald, gevochten voor deze zege, passeert hij de finish, respectievelijk Roan Konings en Max Mosmuller op plaats twee en drie achter zich latend.

Zijn vuist gebald. Sven Mulder wint in categorie 7

Ronde Miss Chelsea Dumoulin, nee geen familie van Tom, mocht vervolgens de bloemen, de bekers en de bolletjes truien gaan uitreiken aan de jeugdwinnaars. Daarnaast was er voor elke jeugdrenner een goody bag.

Ronde Miss Chelsea is een stralend middelpunt tijdens de huldgingen

Vervolgens verplaatste een gedeelte van de entourage zich naar het centrum van het dorp Mechelen. Daar was de start van de 4,2 kilometer lange tijdrit voor de junioren. Het tijdstip was ietwat verlaat waardoor de warming-up door heel wat junioren te vroeg werd gedaan. Tja, dan kijkt er wel eens iemand een beetje boos. Maar goed, de start vond een kwartier later dan oorspronkelijk gepland plaatst en 70 junioren gingen de individuele strijd met zichzelf aan. Winnaar werd Thymen Arensman die als laatste mocht vertrekken en deed wat van hem verwacht werd, de snelste te zijn tegen de chrono. Daarmee legde hij al meteen een goede basis voor een mogelijke overwinning in het omnium maar er lagen meer renners op de loer. Thomas Kopecky, Bas van Belle, Joren Bloem, Niels Fonteijne, Adne Koster, Quinten Veling Jarno van Esch,Wesley Mol, Gijs Leemreize vervulden de plaatsen 2 tot en met 10 in de tijdrit en waren daarmee ook nog kansrijk voor de overwinning in het omnium. In grote getallen waren onze zuiderburen ook aanwezig, uitgedaagd door het geaccidenteerde parcours, tijdens de wedstrijden op de Kleeberg. In de tijdrit bij de junioren was de eerste Belg Arno Debeir uit Torhout terug te vinden op de elfde plaats. In de het criterium deden zij het een stuk beter met een derde plek voor Karmiel Bonneu. Hij wist in de sprint  te winnen van Wim Wittenberg.

Vreugdekreet Adne Koster na winst in het criterium

Onze nieuwe hoofdsponsor, vertegenwoordigt door eigenaresse Katja Vogels, mocht het startsein geven voor het criterium van de junioren. Daarmee schoot zij ook haar zoon, Dorian Vogels, op weg voor een wedstrijd die lang gesloten bleef. Wellicht afgeschrikt door de steeds weer terugkerende 1 kilometer lange klim van de Kleeberg. Achterin kregen steeds meer renners het moeilijk en het veld dunde ronde na ronde uit. Met nog 8 rondes te gaan kwam de wedstrijd in beweging en wisten Niels Fonteijne en Adne Koster een gat te slaan dat uiteindelijk aan de finish een marge van dik 1,5 minuut opleverde. Daarachter vormde zich een groep van vier met tijdritwinnaar Thijmen Arendsman in de gelederen en de latere nummer drie van deze wedstrijd ,Karmiel Bonneu uit het Belgische Achel.
Niels verraste Adne  met een aanval in de laatste ronde maar Adne was bij de pinken. Hij was het die als eerste zijn wiel over de finishlijn duwde in een sprint a deux en kroonde zich tot winnaar van het criterium.. Hij nam met deze zege ook de leiding in de nationale klimmerstrofee voor junioren. De uiteindelijke winnaar van het omnium werd na veel optellen en aftrekken Thymen Arensman die Niels Fonteijne en Adne Koster achter zich wist te houden.

Tussen het tijdrit geweld en het criterium van de junioren kwamen de jongens nieuwelingen aan de start en wat voor wedstrijd werd dat. Na 4 ronden was het aantal kanshebbers gereduceerd tot 20 van de 84 renners die aan de start stonden.  Menig kanshebber werd bergop aan de kant gezet door het fietsgeweld en moest de groep laten gaan.Met nog 4 ronden te gaan was het aantal kanshebbers gereduceerd tot 10. De Kleeberg is hard als je smijt met je energie en terug aanklampen is een uitgesteld verdict. Casper van Uden wist daar het beste mee om te gaan en vloert aan de meet Ryan Cortjens  uit het Belgische Lanaken en Owen Geleijn uit Rijsenhout.

Een keiharde koers bij de nieuwelingen

En als alle prijzen zijn verdeeld keert de rust weer terug op de Kleeberg, ons tevreden en een beetje weemoedig achterlatend. Tevreden omdat het weer mooie wedstrijden waren, de zon deze dag onze vriend was, het publiek volop aanwezig was  en er een geweldige wielersfeer rondhing op de Kleeberg. Weemoedig omdat het afgelopen was. Bij een biertje en een pizza vertelde we aan elkaar onze verhalen van de dag en dat waren er nogal wat. Volgend jaar zien we jullie weer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.