Een wielerfeest op de Kleeberg

Het werd een wielerfeest op de Kleeberg deze zaterdag. Mooie en spannende wedstrijden, circa 400 deelnemers, de dag die begon met een heerlijk zonnetje en een hoop toeschouwers. Die laatste genoten van hun zoon of dochter, kleinzoon of kleindochter of juichten voor ploegmaats.  En met de ingeslagen Limburgse vlaai kon het dus niet meer stuk.

Categorie 4 en 5 gingen 1 minuut na elkaar van start om klokslag 10 uur. In categorie 4 ging Nederlands kampioen Mads Eeldert als eerste over de streep. In de laatste ronde fietste hij zijn 3 medevluchters richting finish uit het wiel. In categorie 5 was het een felle sprint in een groep van 4 die Jens Dekker de overwinning opleverde voor Nederlands kampioen Hugo Cappon en Willem Maris.

 

Een uitzonderlijk talent

In categorie 6 waren we getuige van een uitzonderlijke race met een uitzonderlijk talent. De naam Mathiz Tielens, een Belgische jonge renner die vanaf ronde 1 ervandoor ging. In 1ste instantie nog in gezelschap van Limburger Thijmen Hendrikx. Vanaf ronde 2 wordt het de dan grote Mathiz show als Thijmen moet lossen. Hij domineert de hele koers op een manier die we al lang niet meer gezien hebben. Thijmen mag zich wel nog als winnaar als best of the rest kronen.

Het typische Kleeberg wedstrijd verloop kun je loslaten op categorie 7. In ronde 1 rijd een relatief grote groep weg die van achter redelijk snel uitdunt. Achter in de groep is het bijten, volhouden en uiteindelijk langzaam loslaten. En dan 3 rondes voor het einde volgen de aanvallen; eerst probeert Robert Viaene een kloof te slaan in de klim, de ronde daarna gaat Adne Cappon ervandoor. Op zijn hielen zit Pieter Westbroek. Een ronde later is de situatie verandert, Adne zit nog steeds op kop en bouwt zijn voorsprong uit. Achter hem 6 achtervolgers die Adne meter voor meter moeten laten gaan. Zijn handen krijgt hij niet meer omhoog bij zijn finish maar dat mag ook als je zo diep gaat voor de overwinning.

Dames aan de start na jaren afwezigheid

Dan is het de beurt aan de categorieën die we een aantal jaren niet meer op ons programma hadden staan. De dames en meisjes bewezen ons ongelijk. Een groot nieuwelingen meisjes peloton van 60 deelnemers en een 30-tal junioren dames gingen met elkaar de strijd aan op de Kleeberg. Het werd een zware wedstrijd bij de junioren waarbij Pluvius de laatste 3 ronden voor extra zware omstandigheden zorgden. Sterre Hendrickx sloot bij het ingaan van de laatste ronde aan bij de 3 koplopers, Keira Will, Tess Moerman en Roxanne Takken. Nadat ze de ronde daarvoor had moeten lossen kreeg ze bij ingaan van de afdaling van de Akerstraat helaas te maken met kettingproblemen. In de eindsprint rekende de Australische Keira Will af met Tess Moerman en Roxanne Takken.

De meisjes nieuwelingen werd de regen bespaard. Ze maakten er voor de toeschouwer een wat saaie race van. Ronde na ronde reed een compacte groep de Kleeberg omhoog. Achter in de groep was het echter bijten om in het wiel te blijven en waarschijnlijk lag het tempo dusdanig hoog en schrok de klim zodanig af dat elke extra inspanning uit den boze was. Een groepssprint bleef niet uit. Daarin toonde de Belgische Auke de Buyser zich het sterkst met Falke kerkhof op plek 2 en Lieke Huizink die het podium vol maakte.

Alle registers open

Met de mededeling van de speaker dat er nog 10 ronden in het verschiet lagen, precies de helft nog te gaan, trok Michiel Mouris het gaspedaal open bij de nieuwelingen jongens. Ze waren al getrakteerd op een flinke hoosbui in het begin van de race waardoor het peloton van 100 renners al vlug in stukken uiteen viel. En nu reet Michiel Mouris alle registers open. Alles wat probeerde te volgen kon na een ronde alleen maar concluderen dat Michiel vertrokken was. Een achtervolgend drietal met Gijs Schoonvelde, en de Belgische renners Leander de Gendt en Senne Brys mochten voor plek 2 gaan vechten op het natte wegdek. Het machtsvertoon van Michiel Mouris duldde geen medestrijders. Een renner waaraan het publiek in de toekomst een hoop plezier kan beleven. In de sprint voor plek twee verdeelde de twee Belgische achtervolgers de podiumplekken. Leander de Gendt op plek twee voor Senne Brys.

Smaakmaker en pechvogel

De grote smaakmaker in de koers bij de junioren Heren werd ook de grootste pechvogel. Yorick Kamphuis was er vandoor met nog 25 rondes te rijden, werd bijgehaald en vertrok in ronde 23 wederom. De voorsprong werd echter nooit meer dan 25 seconden. Het peloton bleef  op het vinkentouw zitten. Yorick bleef steeds in zicht. Met nog 10 rondes te gaan kwam er een eind aan het kat en muis spel. Yorick werd teruggepakt maar hijzelf was er nog niet klaar mee. Met nog 7 rondes te gaan trok hij weer ten aanval maar nu liet de groep met nog circa 18 renners hem niet gaan. Met nog 1 ronde te gaan is er echter pech voor Yorick onderweg. Een valpartij bergop? materiaalpech? Geslagen passeert hij achter de groep de streep en gaat een sprint beslissen wie er met de Limburgse vlaaien ( i.p.v. de bloemen) naar huis gaat. Jelle Weierink is de snelste van het pack, voor Patrick Nieuwenhuis en Ed Uptegrove.

Alle uitslagen zijn te vinden op https://kleebergchallenge.nl/uitslagen-kleeberg-challenge-2023/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.