De derde editie; onaantastbare Van der Poel

Wie nog nooit van hem gehoord had stond waarschijnlijk met open mond langs het parcours. Degene die hem al als renner kende zagen de bevestiging van zijn talent. Mathieu van der Poel raasde 22 rondes lang over de Kleeberg waarvan de eerste vier in gezelschap. Het restant, de overige 18, was een demonstratie van zijn kunnen. Dat had hij de weken voorafgaand aan de Kleeberg Challenge ook al in de Vredeskoers laten zien. We mochten gerust zeggen dat we de wereldtop op dat moment in huis hadden. Martijn Budding, ook al een veldrijder, legde beslag op de tweede plek in de juniorenkoers. Deze categorie stond voor het eerst aan de start tijdens de Kleeberg Challenge en Limburger Stan Huveneers mocht als derde het podium betreden. Hij was er trots op tussen deze beide mannen te mogen staan al moest hij toegeven dat hij Van der Poel alleen bij de start gezien had.

een onaantastbare Van der Poel bewijst zijn talent

Nu de junioren forfait gaven verdween categorie 4 bij de jeugd van het programma. Ruim 25 renners en rensters stonden om 10.00 aan de start bij categorie 5 waarbij een dame de heren een lange neus gaf. Tamara van der Horst kwam solo aan. Perry Freiters was voor het tweede opeenvolgende jaar de sterkste renner in zijn jaargang en werd daarmee winnaar in categorie 6. Diezelfde puike prestatie leverde ook de uit Thorn afkomstige Tom Peeters. Hij won ook voor het tweede opeenvolgende jaar de wedstrijd op de Kleeberg en dat lukte Pascal Eenkhoorn ook voor het tweede opeenvolgende jaar bij de Nieuwelingen jongens> klik hier voor alle uitslagen editie 2013

Het was ook een editie waarbij een aantal in het oog springende veranderingen werden doorgevoerd. Allereerst sprongen de vlaggen die het parcours omzoomde in het oog van de nieuwe hoofdsponsor Isaac. Het zo kenmerkende zwart van fietsenleverancier Isaac stond daarnaast te pronken in de aanwezige stand. Juweeltjes van fietsen die twee jaar later ( 2015) te bewonderen waren in het profpeloton bij het Roompot- Orange  Cycling team.  Er stond nu ook een volwaardige tent langs het parcours. Daarnaast verdween categorie 4 van het affiche en was er dus voor het eerst een wedstrijd van de junioren mannen. Minder in het oog maar voor ons als organisatie niet minder belangrijk was de wisseling in het bestuur. Roel Bessems trok zich plotseling terug als voorzitter en werd opgevolgd door Robert Loozen. Een hectisch aanloopfase volgde naar de derde editie. Sommige zaken bleven gewoon bij het oude zoals onze rondemiss, Celine van Wilgenburg. Voor het tweede jaar op rij straalde zij naast de renners op het erepodium.

Een andere hedendaagse topper, maar dan in het dames elite peloton en rijdend voor het Giant -Live team, duwde haar wiel als eerste over de streep in de wedstrijd bij de junioren dames. De gehele Belgische juniorenselectie probeerde Floortje Mackaay van de zege af te houden maar dat liet de uit Woerden afkomstige renster niet toe. In een sterke wedstrijd won zij voor Demi de Jong en de Belgische Lotte Kopecky.

images

Floortje Mackaij wint voor Demi de Jong en Lotte Kopecky bij de junioren dames.

Bij de nieuwelingen dames won Nina Buysman in de sprint voor de Limburgse Kylie Waterreus en de Belgische Lenny Druyts. Althans zo zag de jury het. De ogen van menig toeschouwer zag toch echt dat Kylie een fractie eerder over de streep kwam. Maar wie hier nu gelijk in had zal voor altijd een vraag blijven. De jury besliste en zo blijkt maar weer eens dat wielrennen echt mensenwerk is.