De vijfde editie; sterke Limburgers

Als organisator is het altijd mooi als renners uit de eigen provincie goed presteren op je criterium. Je biedt hen een podium om voor eigen publiek hun klasse te etaleren en dat deden ze ook tijdens onze eerste jubileum editie. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar mochten we de Kleeberg Challenge organiseren en dat ook nog eens met een nieuwe hoofdsponsor namelijk Bike-Unit.nl.

De dag begon met regen. Voor het eerst in vijf jaar was  het weer ons niet goedgezind en de dames junioren vertrokken dan ook onder natte omstandigheden. Bijkomend probleem was dat het parcours gedeeltelijk voorzien was van een nieuwe toplaag slechts twee dagen voor de wedstrijd. Op tijd ingrijpen van de gemeente verhinderde gelukkig dat het gehele parcours van een nieuwe toplaag werd voorzien. Vanaf vrijdagmorgen reden veegauto’s op en af om al die losse steentjes zoveel mogelijk te verwijderen. Regen en losse steentjes is een script voor lekke banden en het Limburgse talent Kylie Waterreus was daar helaas het slachtoffer van. Winnares bij de junior dames werd Karlijn Swinkels, voor Yara Kastelijn en Aafke Stoet in een sterk bezet maar klein veld. Slechts 23 junior dames kwamen aan de start en dat mag best een tegenvaller genoemd worden.

Celine van Wilgenburg was 3 jaar lang onze rondemiss. Helaas, zeker tot haar eigen spijt, moest zij dit jaar afzeggen door stageverplichtingen. Dus gingen wij op zoek naar een opvolgster voor haar en die vonden wij in de Maastrichtse Quinty Rietbergen. Zij is zelf ook actief in het wielrennen zowel op de weg als in het veld en lid van TWC De Maaslandster.

1780025_865335866881658_4160184501907667425_o

De nieuwe rondemiss tussen de prijswinnaars in het omnium. vlnr Mitch Groot, Pascal Eenkhoorn, rondemiss Quinty Rietbergen en Nils Eekhof

Als de junioren heren voor hun tijdrit aan de start staan is het gelukkig droog geworden. Het beginpunt van deze tijdrit ligt midden in het dorp en onze eigen speaker en organisator Guido Delnoije kondigt elke renner op professionele manier aan. Eén voor één schieten de renners van het startpodium af voor hun 4,2 lange tijdrit. Rens Tulner, hij siert de poster van de 2016 editie, wint voor Nils Eekhof en Limburger Mitch Groot. De junioren heren kunnen vervolgens even bekomen van hun inspanning om weer goed uitgerust aan de start te verschijnen van hun criterium. Verrassend werd Limburger Roel van der Stegen de winnaar. Drie ronden voor het einde sprong hij weg op de klim van de overblijfselen van het peloton. Niemand die zijn wiel kon pakken en solerend kwam hij als eerste over de finish. Roel is gespecialiseerd in het mountainbiken, maakt deel uit van de Nederlandse selectie en beschouwde de lastige omloop als een goede trainingskoers als voorbereiding op het NK MTB.  De overall winnaar van het omnium werd uiteindelijk Pascal Eenkhoorn met een vijfde plek in de tijdrit en tweede plek tijdens het criterium. Mitch Groot stond een trapje lager, vóór Nils Eekhof op het erepodium.

De jeugdcategorieën mochten tijdens deze jubileum editie later op de dag van start vanwege een verzoek van de wielerclub Noord Limburg. Zij hadden datzelfde weekend een jeugdkamp en verzochten ons om de wedstrijden wat later op de dag te zetten. Zo startte categorie 5 na de klok van twee en was er weer een Limburger die sterk presteerde. De Bergklimmer en uit Sibbe afkomstige Lars Rouffaer duwde als derde zijn wiel over de streep na Maud Rijnbeek en Matyas Kopecky. Uitblinker in categorie 6 was de uit Rotterdam afkomstige Salvador Alvarado. In een mooie sprint wist hij te winnen voor Hub Artz en Hugo Kars. In categorie 7 was Casper van Uden de sterkste van een kopgroep waarvan ook Limburger Dylan Strik deel uitmaakte.

10379548_865313686883876_4728155635860127352_o

Stijn Daemen wint in de sprint van Thymen Arensman

Twee mannen maakten de koers bij de nieuwelingen heren; Thymen Aresman en Landgravenaar Stijn Daemen. Zij reden samen weg uit de grote groep die steeds meer slachtoffers kende. De temperaturen waren inmiddels opgelopen en het was heet. Ronde na ronde moesten steeds meer jonge renners lossen uit het peloton. Stijn en Thymen reden steeds verder weg van hun achtervolgers. Een eindsprint ging beslissen over de winnaar en Stijn Daemen bleek de slimste te zijn. In de laatste meters wist hij naast Thymen Aresman te komen, over hem heen te gaan en zijn wiel als eerste over de streep te wringen.  De dolgelukkige Stijn had zijn zinnen op deze wedstrijd gezet, voor hem als Limburger een thuiswedstrijd en voor ons als Limburgse wedstrijd iets om trots op te zijn.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.